Wat is Aikido

Aikido, is een Japanse Krijgskunst die oorspronkelijk aan het begin van de 20ste eeuw door MORIHEI UESHIBA werd ontwikkeld. De krijgskunst bestaat uit een sierlijke combinatie van bewegingen voor zelfverdediging en zelfontwikkeling met een spirituele achtergrond voor fysieke gezondheid en zelfvertrouwen.

Aikido Is een BUDO : BU ‘krijger’ DO ‘de weg ‘( de weg van de krijger).
Het wordt ook wel eens vernoemd naar’ De Weg van de Harmonie’
Aikido is een onderwijssysteem en vormt een bron van vreugde en wijsheid tegelijk.

Een uniek systeem dat gebaseerd is op geweldloosheid en aangepaste bewegingsvrijheid. Het kan gebruikt worden in elke situatie waarin een persoon wordt aangevallen of weggedrukt, zonder iemand letsel toe te dienen. Door het niet onderbreken van de aanvalsbeweging, kan men een aanvaller op ontspannen wijze in een soepele ontwijkbeweging meenemen en begeleiden naar een zachte val. De bewegingen zijn rond, soepel en ruim in elkaar vloeiend waardoor Aikido bijzonder fascinerend is om te zien..

Nog anders verwoord: Aikido bestaat uit het natuurlijk overnemen van de energie van de tegenstander en deze door middel van klemmen, te immobiliseren of te werpen van de partner. Aikido wordt steevast beoefend met een partner. In aikido spreekt men van Uke of Tori. Uke is de aanvaller, Tori is de ontvanger de verdediger degene die de techniek uitvoert.

Naast handtechniek werkt men tijdens de lessen met houten oefenwapens. Ken is een (houten oefenzwaard vergelijkbaar met de Japanse Katana) en de Jo (houten staf 128cm) hiermee wordt afwisselend geoefend en wordt het evenwicht behouden tussen fijne ontspanningsoefeningen..

Er zijn geen competitie elementen ,waardoor het voor iedereen makkelijk toegankelijk is, zowel man of vrouw en dit vanaf de leeftijd van 14 jaar. De trainingen verlopen in een vriendelijke en respectvolle sfeer. Ook kinderen kunnen kennismaken met Aikido, binnen een afzonderlijke jeugdwerking (7 tot 14 jaar).