Micheline Vaillant Tissier

Sensei Micheline Vaillant Tissier Shihan
7de dan Aikikai Humbo Dojo

Micheline Vaillant Tissier is één van de voorbeelden en pionier in Aikido in Europa.

Shihans - Micheline Vaillant Tissier

Op 15 jarige leeftijd werd zij door haar ouders naar Japan gestuurd om haar broer te vergezellen die reeds in Japan verbleef. Micheline hield van dansen en atletiek, voornamelijk de 1200 m was haar spécialiteit. Via Parijs, Duinkerke en Londen verliep de reis naar Tokyo. In Tokyo was ze te gast bij een Japans gezin. Zij genoot er onderwijs en leerde er de Japanse taal. Om één jaar in Japan te mogen verblijven diende ze een visum te hebben. Dit visum kon ze bekomen indien ze opleiding volgde zoals karate, Naginata, Ikebana.. etc. ; niets van dit alles kende ze en Micheline besloot zich te richten op Aikido, zoals de meeste van haar Franse vrienden die in Japan aanwezig waren, volgden. Haar verblijf in Japan duurde langer dan één jaar.

Op een dag besloot zij onderricht te volgen bij Aikikai Hombu Dojo, haar eerste leraar van de beginners klas heette Masuda sensei.

Verder ontmoette ze Yamaguchi sensei, Ueshiba kisshomaru. Ook Christian Tissier sensei kwam op haar pad als Mentor en hij zal eveneens later deel uitmaken van haar leven.

Haar Shodan ontving Micheline uit de handen van Noboyoshi Tamura Sensei. 4e Dan graad behaalde ze onder Yamaguchi sensei; 5 en 6 Dan graad behaalde ze met veel fierheid uit de handen van Ueshiba Moriteru Doshu in januari 2007. Tot op heden blijft Micheline Vaillant Tissier trouw aan de leer van Christian Tissier, Shihan 8 Dan graad So Hombu Dojo Japan.

Later ontving zij haar Shihan titel rechtstreeks uit de handen van Doshu Ueshiba Moriture. In november 2017 heeft Micheline Vaillant Tissier het genoegen om uit de handen van Minister Van Sport Laura Flessel haar Shihan titel te mogen ontvangen. ( de minister zelf is eveneens sportvrouw: zij is Olympisch Franse Kampioene discipline Degen) Het is een erkenning van Michelines’ vele jaren inzet voor en toewijding aan de Japanse Krijgskunst Aikido, die ze tot op heden nog steeds beoefend. Binnen de IAF (International Aikido Federation) is zij tevens het boegbeeld voor ieder en zeker voor dames die aan aikido doen binnen Europa en binnen de gehele wereld.

Bezoek haar persoonlijke website.