Misogi

Misogi
Zuivering van lichaam en geest.

Zuivering door middel van water is een universele rite in religies.
In Japan staat deze soort zuivering bekend als Misogi. Nadat hij in de donkere wereld van de dood vervuild was, Izanagi zichzelf zuiveren in de snelle wateren van Tachibana-no-Odo (Kojiki 1:11).
Verschillende godheden kwamen tot leven als resultaat van Izanagi’s Misogi, waarvan Amaterasu en Susano-O de belangrijkste zijn; zodoende is de zuivering door middel van water ( in de oceaan, onder een waterval of met ijskoud water uit emmers)een belangrijk religieus gebruik in Japan.
Het lichaam reinigen van vuil was echter één soort Misogi. Er was ook de Misogi van vasten of het volgen van een speciaal dieet om het lichaam te zuiveren van gifstoffen. Er was Misogi van de omgeving: de dingen rondom zich schoon en in goede orde houden. Door al deze dingen werd Misogi een ritueel van positieve verandering en vernieuwing.MisogiMorihei hield zich bezig met al deze traditionele vormen van Misogi, maar kwam uiteindelijk tot de conclusie dat Aikido in zichzelf een allesomvattende manier van Misogi is: “ De essentie van aikido is jezelf reinigen van kwaadaardigheid, in harmonie komen met je omgeving en het uit de weg ruimen van alle obstakels en barrières op je pad.
Morihei citeerde vaak een uitspraak die hij geleerd had toen hij de Hoizon -speerkunst bestudeerde: De Weg bestaat bovenal hieruit: dat je “ je eigen hart rechtzet”, je eigen innerlijk in orde brengt.
Hierna kun je elke tegenstander tegemoet treden in zekerheid van de overwinning. Voor Morihei werden aikido en misogi synoniem: “ Een reiniging van lichaam en ziel; een stralende staat van zuiverheid zonder enige opsmuk; het bereiken van ware harmonie ; een vibrerende staat van genade.

Bron: De weg van harmonie (John Stevens).